Ecologische monitoring na bestrijding JDK gemeente Zeist – Van de Haar Groep

Om de ecologische effecten van bestrijdingsmethode Roots Reset tegen Japanse duizendknoop te inventariseren, heeft één van onze ecologen vijf locaties in gemeente Zeist gemonitord. Japanse duizendknoop is op deze locaties bestreden met een plantaardig product en vervolgens zuurstofdicht afgedekt. Iedere locatie is tweemaal bezocht om zo in beeld te brengen wat de effecten van deze bestrijdingsmethode zijn op de lokale flora en of die zich herstelde na het verwijderen van het doek.

Tijdens het eerste bezoek is een gebiedsomschrijving gemaakt waarin onder andere de staat van de bodem, een lijst van aanwezige flora en het omliggende gebied beschreven is. Op één plangebied na waren de doeken allemaal al verwijderd.

Tijdens het tweede bezoek werd op de locatie waar het doek nog niet was weggehaald nog Japanse duizendknoop aangetroffen die buiten het doek groeide. De overige flora op alle locaties leek goed te herstellen. Grassen en ruigteplanten, zoals braam, hadden een snelle opkomst. Enkel het Lelietje-van-dalen die op één van de locaties voorkwam nam af. De rest van de flora nam toe, of de situatie bleef gelijk.