Ecologische quickscan aanleg fietspad, wandelpad en brug – Gemeente Utrecht

In opdracht van gemeente Utrecht heeft onze ecoloog een ecologische quickscan uitgevoerd in parkzone Den Hommel te Utrecht. De gemeente is voornemens om het bestaande wandelpad te vernieuwen en een fietspad aan te leggen. Dit is onderdeel van de uitvoering van het ‘Ontwikkelkader Rondje Stadseiland’ dat in 2022 bestuurlijk is vastgesteld. Hierbij wordt op de locatie Parkzone Den Hommel het bestaande pad verlegd en zal er een brug worden gebouwd over de Leidsche Rijn. Er zijn op deze locatie door de gemeente diverse inrichtingsvarianten uitgewerkt om de bestaande bomen zoveel mogelijk te sparen. Als gevolg van de voorgenomen werkzaamheden, zal er toch een aantal bomen moeten worden geveld. De gemeente plant binnen het projectgebied weer nieuwe bomen terug.

In de bomen die gekapt dienen te worden zijn tijdens het veldbezoek geen holtes of jaarrond beschermde nesten van vogels aangetroffen. Het gebied wordt gebruikt door algemene vogels en vogels van de Utrechtse soortenlijst. Daarom moet werken tijdens het broedseizoen voorkomen worden, of een broedvogelcheck gedaan worden als dit niet mogelijk is. Verder blijven de groene structuren behouden en fauna die in het water leeft, zoals vissen en amfibieën, heeft voldoende ruimte om het gebied te verlaten tijdens de aanleg van de brug.

Tijdens het veldbezoek is tevens geïnventariseerd op het voorkomen van invasieve exoten, zoals de Japanse duizendknoop en reuzenberenklauw. Invasieve exoten zijn niet aangetroffen in het gebied. Vervolgens heeft onze ecoloog na het veldbezoek een adviesrapport geschreven om de ecologische waarde van het projectgebied te versterken. Daarin zijn maatregelen voorgesteld die voordelig zijn voor (beschermde) soorten, zoals het aanbieden van nestgelegenheid voor vogels, aanbrengen van verblijfplaatsen of het gebied optimaliseren als foerageergebied en vliegroute voor vleermuizen. Daarnaast kan het gebied ingericht worden met mogelijkheden voor leefgebied en rust- of verblijfplaatsen voor marterachtigen en andere kleine zoogdieren. Ook kan het gebied in de nieuwe situatie op een ecologische manier worden beheerd, zodat nog meer verschillende soorten hiervan kunnen profiteren.