Ecologische quickscan pachtboerderijen Oost-Nederland Rijksvastgoedbedrijf – ELK B.V.

Onze ecologen hebben ecologische quickscans uitgevoerd op 32 pachtboerderijen en schuren in Oost-Nederland. In alle gevallen gaat het om gedateerde gebouwen met pannendak die onderhoud nodig hebben. Na een eerste bezoek door onze ecoloog kon in veel boerderijen de aanwezigheid van beschermde soorten zoals vleermuizen, vogels en kleine zoogdieren niet uitgesloten worden. Daarom is voor de desbetreffende boerderijen een vervolgonderzoek uitgevoerd.

Onze ecologen zijn verschillende keren teruggegaan naar de desbetreffende boerderijen om aan de hand van soort(groep)specifieke inventarisatieprotocollen vast te stellen of beschermde soorten aanwezig zijn. Daar waar beschermde soorten werden aangetroffen, was een ontheffing nodig om de werkzaamheden te kunnen uitvoeren. Het opstellen van een activiteitenplan is daarbij altijd nodig, inclusief mitigerende maatregelen en gericht advies. Zo kunnen negatieve effecten van het onderhoud zoveel mogelijk verminderd worden.

Nadat de ontheffing werd verleend verzorgden onze ecologen tevens de ecologische begeleiding tijdens de werkzaamheden. Hierbij zijn onder andere tijdelijke kasten opgehangen, ontmoediging gecontroleerd, een uitvliegcheck uitgevoerd en permanente kasten gecontroleerd.